Cum să ghidați un nevăzător

Cum să ghidați un nevăzător

Linii de conduită ce cuprind sugestii cu privire la asistarea persoanelor cu deficienţe de vedere

Uşi şi bariere

Deschideţi uşa cu braţul cu care ghidaţi
Deschideţi uşa cu braţul cu care ghidaţi

Folosirea unei uşi poate fi puţin complicată. Este important să anunţaţi persoana pe care o ghidaţi dacă uşa se deschide înspre ea sau în direcţia opusă.

Întotdeauna încercaţi să treceţi pragul uşii cu persoana pe care o ghidaţi pe partea clanţei – chiar schimbând partea dacă este necesar. Deschideţi uşa cu braţul cu care ghidaţi – în acest fel persoana ghidată îşi dă seama cu uşurinţă dacă uşa se mişcă spre interior sau spre exterior. Pe măsură ce păşiţi peste prag persoana pe care o ghidaţi ar trebui să-şi mişte mâna de-a lungul braţului cu care este ghidată pentru a găsi clanţa. Apoi vă va urma, trecându-şi mâna pe clanţa de pe partea cealaltă a uşii, închizând-o în urma dvs.

Dacă treceţi printr-o uşă pivotantă avertizaţi persoana pe care o ghidaţi ca să nu încerce s-o închidă. Dacă aveţi dubii în privinţa modului de abordare a unei uşi s-ar putea să fie mai simplu să lăsaţi persoana pe care o ghidaţi să se descurce independent. Pur şi simplu spuneţi-i că urmează o uşă, daţi-i drumul, deschideţi uşa şi realăturaţi-vă persoanei ghidate după ce a trecut de uşă. Dacă persoana ghidată are un câine ghid probabil va prefera această variantă.

Uşile rotative este indicat să le evitaţi, în special dacă persoana pe care o ghidaţi are un câine; aproape întotdeauna există o alternativă. Dacă sunteţi nevoit să folosiţi o uşă rotativă poziţionaţi-vă astfel încât persoana pe care o ghidaţi să se afle în partea mai lată şi conduceţi-o cu grijă înăuntru sau afară.

Uşile automate ridică rareori probleme, deşi ar trebui să-i spuneţi persoanei pe care o ghidaţi dacă vă apropiaţi de una, deoarece sunetul neaşteptat poate fi motiv de alarmare.

Barierele rotative sunt uşoare, dacă ţineţi minte să treceţi prin ele în şir. Spuneţi persoanei pe care o ghidaţi la ce să se aştepte, aşezaţi-vă în şir şi conduceţi-o dincolo de barieră. Acest sistem nu va funcţiona la barierele foarte înalte, în cazul cărora nu veţi avea altă soluţie decât ghidarea verbală a persoanei pentru a trece pe cont propriu.

Multe persoane preferă să folosească variante alternative la barierele de bilete când este posibil, cum ar fi o poartă. Câinii ghid nu ar trebui să fie făcuţi sa traverseze bariere de bilete obişnuite, această manevră fiind atât ineficientă cât şi periculoasă. Câinele poate declanşa senzorul barierei, care astfel se va închide înainte ca proprietarul să apuce să treacă de ea.

Dacă folosiţi o barieră de bilete automată, persoana ghidată ar trebui să treacă prima. Poziţionaţi-o în locul potrivit în faţa barierei, introduceţi biletul ei în perforator şi recuperaţi-l când este ejectat, în timp ce persoana ghidată traversează bariera. Urmaţi-o, realăturându-vă ei pe partea cealaltă a barierei.

Deschideţi uşa cu braţul cu care ghidaţi
Deschideţi uşa cu braţul cu care ghidaţi