Cum să ghidați un nevăzător

Cum să ghidați un nevăzător

Linii de conduită ce cuprind sugestii cu privire la asistarea persoanelor cu deficienţe de vedere

Scări rulante şi lifturi

Scară rulantă (fotograf: Felix Mooneeram; sursa: Unsplash)
Scară rulantă (fotograf: Felix Mooneeram; sursa: Unsplash)

Multe persoane cu deficienţe de vedere preferă să evite scările rulante, deci dacă vă apropiaţi de una întrebaţi persoana pe care o ghidaţi dacă îi convine folosirea acesteia sau ar prefera o alternativă. Când folosiţi o scară rulantă dirijaţi persoana ghidată spre balustrada rulantă şi spuneţi-i dacă urmează să urcaţi sau să coborâţi. Uneori este cel mai bine dacă persoana pe care o ghidaţi abordează independent prima treaptă, ţinând cont de faptul că scările rulante sunt deseori prea înguste pentru ca două persoane alăturate să încapă pe ele. Dacă este posibil avansaţi pe scara rulantă odată ce v-aţi asigurat că persoana pe care o ghidaţi se află în siguranţă pe ea, astfel încât să o puteţi ajuta la coborâre. Dacă nu există nici o alternativă la folosirea scării rulante puteţi solicita oprirea temporară a acesteia.

Urcarea unui câine pe scara rulantă este periculoasă, deci s-ar putea să fiţi nevoit să găsiţi o alternativă. În lipsa acesteia s-ar putea să fie necesară transportarea câinelui în braţe. Discutaţi cum veţi proceda şi dacă este o rezolvare practică pentru situaţia dată.

Cu lifturile situaţia este mai simplă. Dacă este posibil mergeţi alături de persoana pe care o ghidaţi şi spuneţi-i dacă vă mişcaţi în sus sau în jos. Unele persoane preferă să se poziţioneze lângă peretele liftului pentru a se putea echilibra.

Scară rulantă (fotograf: Kyle Tran; sursa: Unsplash)
Scară rulantă (fotograf: Kyle Tran; sursa: Unsplash)